Skogsbrand – beteende och riskbedömningar, 1 dag

Kurs som riktas främst till räddningstjänsten. Grunderna i brandens beteende är avgörande för att ha rätt beredskap, göra riskbedömningar och val av taktik.

Kursen har hittills haft drygt 400 deltagare!

Skogsbrand – beteende och riskbedömningar, 1 dag

Innehåll:

  • Skogsbrandens beteende. Genomgång av de tre faktorer som styr brandbeteende i skogsmark: väder, topografi och bränsle. Vi studerar olika bränsletyper i fält, samt diskuterar hur de påverkar er riskbedömning. Målet är att förstå brandens förflyttning i skogsmark.

  • FWI, Fire Weather Index visar brandrisknivån, vilket är nyckeln i det förebyggande arbetet. Vi går igenom alla index, gör flera övningar i att ta fram nya index och diskuterar hur och varför de förändras. Fokus på vilka faktorer som styr beteendet, samt hur vi formulerar riskerna i ord anpassat till mottagaren.

  • Genomgång av naturliga gränser; hur de kan användas som avslut eller som start vid en skyddsavbränning. Vid vilka tillfällen kan skyddsavbränning vara en lämplig metod för att hindra spridning och skapa säkra ytterkanter.

  • Avslutande av räddningsinsats. Diskussion om vad som bör vara gjort på brandområdet innan avslut, för att förhindra återtändning, samt exempel på hur genomgången med markägaren kan gå till för att vara så heltäckande som möjligt.

  • Erfarenheter från tidigare bränder, utifrån FWI och brandbeteende. Ex Sala eller Trängslet.

Vi fokuserar på uppgifter för både yttre och inre befäl. Delar av kursen är utomhus.

Vi kommer till er. Max 18 deltagare. Beställaren står för lokal och bjuder själv in deltagare. Kontakta oss för prisuppgifter, bokning och mer information.

 

Tolkning av brandriskindex under ett kurstillfälle.