Naturvårdsbränning

Vi utför planering, bränning och eftersläckning, med erfaren personal. 

Naturvårdsbränning

Planering

Om ni planerar att genomföra en naturvårdsbränning, en bränning för att öka produktionen eller skapa naturvärden krävs en brandplan. Det kan vara indelning av stora områden och en långsiktig plan för detta. Det kan även vara en detaljerad plan på ett utvalt område. Vi kan hjälpa er i den planeringen och ta fram en brandplan.


Brandplanen följer länsstyrelsens mallar. Företagets tre viktigaste riktlinjer med en bränningsplan är att minimera riskerna, öka naturvårdsnyttan och förbättra kostnadseffektiviteten. Brandplanen ska stämmas av med din räddningstjänst.

En brandplan innehåller bland annat:

  • Tydlig målbild för området.

  • Lämplig avgränsning av området, med hänsyn till bland annat vatten, terräng, bränsle och riskobjekt i närheten.

  • Beskrivning av de åtgärder som bör utföras inom och utanför området för att öka naturvårdsnyttan och minska riskerna vid bränning. (ex mineraljordsträngar, uttag av underväxt i ytterkanter, fälla farliga träd mm)

  • Beskrivning av risker inom och utanför området, samt hur risken för olyckor kan minskas.

  • Beskrivning av väderförhållande och torkningsindex som bör råda på bränningsdagen för att uppnå kundens mål med bränningen.

  • Beskrivning av den utrustning som bör finnas på plats.

  • Förslag på flyktvägar och uppsamlingsplatser.

  • Checklista med åtgärder som beställaren bör åtgärda inför bränningen.

  • Beskrivning av de faktorer som bör mätas före, under och efter bränningen för att kontrollera mot målbilden.

Bränning

I samarbete med andra erfarna aktörer kan vi genomföra hela bränningen. Vi är ett bränningsteam som arbetat tillsammans under många år och genomfört ett stort antal bränningar tillsammans.

Vi går igenom det planerade området och brandplanen med er. Tillsammans gör vi en plan för de åtgärder som behöver göras före bränning, vi gör en tidsplan och diskuterar noga igenom målbilderna för området. Vi har personal som är väl utbildad för uppgiften och vi kommer med all den utrustning som behövs, eller använder er om ni har tillgång till det. Vi kommer via avtal överrens om huruvida ni som markägare själva gör eftersläckning och patrullering eller om ni önskar så gör vi det. Via avtalet regleras även ansvar för bränningen.

På bränningsdagen sköter vi kontakt med räddningstjänsten.

Eftersläckning och patrullering

Både efter naturvårdsbränning eller efter avslutad insats på en skogsbrand krävs ett noga arbete med att eftersläcka och patrullera området. Vi har genom samarbete med andra aktörer skapat ett ”eftersläckningsteam” med möjlighet att genomföra detta jobb, då vi både har personal och utrustning.

Med personal som är utbildad och har god erfarenhet av uppgiften kan vi på ett säkert sätt utföra eftersläckningsarbetet. Först säkras ytterkanten runt hela området, samt övriga riskområden. När dessa områden är säkrade arbetar vi oss runt och oss längre in i området för att släcka alla glödbränder vi hittar. Efter det övergår oftast arbetet till patrullering. 

Patrullering av bränt område innebär att minst två personer, som vid en eller flera gånger per dygn går över området för att se att inga glödbränder finns kvar. Första dygnen sker detta flera gånger per dygn och senare går man endast en gång per dygn - under den varmaste tiden på dagen. Tidsomfattningen för patrullering beror på upptorkningsnivån i marken och vädret (främst vinden), men varar minst 3 bra branddagar efter sista synlig rök. Vid blåsigt och torrt väder förlängs bevakningen.

Vi har egen utrustning för uppgiften.

Kontakta oss för mer information och kostnadsförslag för bränning och tillhörande arbete.

 

Naturvårdsbränning